Бокіймівська громада
Рівненська область, Дубенський район

СТРАТЕГІЇ БЕЗ ІДЕЙ НЕ БУВАЄ

Дата: 03.04.2024 12:43
Кількість переглядів: 24

СТРАТЕГІЇ БЕЗ ІДЕЙ НЕ БУВАЄ

Торік у грудні в  Бокіймі стартувала діяльність робочої група над планом Стратегічного розвитку місцевої територіальної громади: вона визначала пріоритети і напрямки розвитку територіального об’єднання. Допомагала реалізувати ці добрі наміри модератор заходу Ліля Атнажева – фахівець із великим досвідом роботи в органі місцевого самоврядування та в громадському секторі з розробки та управління проєктами і заявок для залучення фінансування на них .

Незадовго до фінішу цьогорічного березня робоча група знову зібралася. Цього разу більшу активність та фаховий досвід довелося демонструвати модератору Лілі Атнажевій. Власне, на цьому етапі просування до фінальних кроків розробки плану Стратегічного розвитку громади із врахуванням низки різних можливостей і полягала її місія. Під час другого засідання робочої групи аналізували те, що зроблено за майже три місяці і що слід зробити в наступних періодах. Якщо попереднього разу мова значною мірою йшла про вітчизняний та зарубіжний досвід щодо стратегічного розвитку громад, то цього разу – лише про суто місцеві справи.

НАЙАКТИВНІШІ - ПЕНСІОНЕРИ

Значну увагу було приділено аналізу результатів  анкетування мешканців населених пунктів Бокійміської територіальної громади в рамках розробки її Стратегічного плану розвитку. Під час проведення анкетування взяли до уваги всі нюанси методики соціологічних досліджень із врахуванням віку, статі, вікових груп, кількості опитаних громадян та інших чинників. Зокрема, опитували не тільки мешканців центрального села територіальної громади, а й населених пунктів старостинських округів. Із 389 анонімних анкет кілька, так би мовити, були забраковані, бо крім назви старостинського округу, вказаної статі чи вікової групи ж жодних інших відомостей не містили.

Найактивнішу участь в опитування взяли пенсіонери – 18 %, далі - працівники соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, учні, робітники та інші. А ось неохоче долучилися фермери і підприємці. 10 % опитаних віднесли себе до категорії безробітних. Зрозуміло, що не всі вони перебувають на обліку у центрі зайнятості, а, очевидно, частина з них самі зарахували себе в цю категорію громадян.

У КОГО «ЧУМАЙДАННИЙ» НАСТРІЙ?

Із приводу змісту самої анкети. Людям було запропоновано дати відповіді на запитання: мені тут комфортно жити; я змушений тут жити; я точно виїду звідси; я хочу, щоб тут жили мої діти; я рекомендую свою громаду та інші. Отож 48% мешканців територіальної громади вважають, що їм тут комфортно жити. А ось близько 9-10% збираються виїхати, тобто кожен десятий у громаді. У віковому розрізі: 38% планують виїхати тих, кому до 17 років, 18-39 років – 27% із «чумайданними» настроями, 40-59 років – 25 % виношують наміри кудись податися.  Навіть дехто з тих, кому за 60 років, також не проти відкривати світи в інших місцях країни чи за кордоном і шукати там кращої долі . Власне, це серйозне підгрунтя для аналізу проблем у територіальній громаді і пошуку шляхів їх розв’язання для того, щоб у тих вікових категоріях громадян змінили свою думку.

Цікаві відповіді на твердження, чи комфортно жити в селах ТГ. Хоча комфорт кожен розуміє по-своєму, але запитання було конкретизоване, зокрема йшлося про галузі життєдіяльності жителів громади: якість комунальних послуг, стан доріг і тротуарів, потреби медичного забезпечення, шкільні установи, екологічних стан, фізкультура і дозвілля, безпека, умови для започаткування бізнесу та можливості працевлаштування. Оцінювали запитання за п’ятибальною шкалою. Найнижчою виявилася можливість працевлаштування – 1,7. Не набагато вищий бал за стан доріг – 1,9.  Найвище мешканці громади оцінили роботу дошкільних установ – 4,2 бала.

 Наступне питання було пов’язане із наявністю нерухомості, тобто якщо вона є – то людина пустила коріння на території громади, якщо ж немає – то таким людям простіше спакувати валізи і кудись виїхати. Тобто це запитання ще й декларує можливості для виїзду з ТГ.

Крім того, є люди, які хочуть придбати нерухомість – таких 4%. Щоправда, виявилося, що ніхто не планує продавати нерухомість, хоча з точки зору соціології пояснити такий феномен важко. Виїжджати хочуть, а житло, ймовірно, триматимуть як запасний аеродром?

 НАЙБІЛЬШЕ ЗАВАЖАЄ БЕЗРОБІТТЯ

Найбільше людей -  21% із лишком, вважають, що розвитку громади заважає безробіття, 18% - дороги між населеними пунктами, 11% - недостатня ініціативність громадян, інвестиційний голод та інші. Тому відповіді жителів сіл – пріоритетні у діяльності громади.  Зокрема, вони переймаються ремонтом доріг Вовничі- Бокійма та Рівне-Млинів-Берестечко, створенням робочих місць. Важливо, що про напрямки діяльності на перспективу йшлося в розрізі населених пунктів усіх п’яти старостинських округів.

 Цікаво також , що люди хочуть, аби в громаді щось робилося, але самі ентузіазму не виявляють і на багато речей у громаді не реагують. Це не образа на мешканців громади: до такого висновку дійшли на основі анкетування, абсолютна похибка в якому становить лише близько п’яти відсотків. Найприйнятніше для людей – аби хтось зробив добру справу.

Оцінка реалістичності виконання завдань, які стоять перед владою на найближчі п’ять років – і таке питання також було поставлене. Опитані  оцінили її приблизно на 2,8 бала за п’ятибальною шкалою. Зрештою, в інших громадах, де проводили таке опитування, оцінки приблизно такі ж самі, тобто в межах трьох балів. В цьому плані важлива інформаційна складова, адже люди на сторінки територіальних громад в соціальних мережах мало «заходять», тож інколи навіть не знають того доброго і потрібного, що вже зроблено.

 Із приводу думки щодо допомоги держави. На думку людей, на перемогу над ворогом у війні, яку розв’язала росія проти України, мають бути скеровані всі фінансові і матеріальні ресурси Української держави, хоча вона ніколи не залишає і не залишить своїх громадян поза своєю турботою.

А ось діяльність місцевих підприємств і бізнес активність у виконанні завдань, які стоять перед владою – на другому місці в громаді. Були опитані  12 підприємців. 58% із них – зі сфери торгівлі, трішечки – із сільського господарства, а решта не вказала сфери діяльності. Відомо, що люди з бізнесу неохоче діляться інформацією, але бізнес так само оцінює проблеми в громаді, як і пересічні громадяни: погані дороги, безробіття, недостатня ініціатива людей.

БУДУТЬ СФОРМОВАНІ ПРІОРИТЕТНІ ІДЕЇ

Робоча група  визначалася з аспектами розвитку громади. Річ у тім, що це не документ для сільського голови чи його заступника, а для всіх і кожен може долучитися до виконання тієї чи іншої справи. Йшлося і про залучення донорських ресурсів, в тому числі – міжнародних, як подавати заявки на участь у різних конкурсах і грантах. Чим раніше у громаді почнуть щось робити, тим більше шансів, що їхні заяви розглянуть. Найбільше таких шансів у громадських організацій. У деяких конкурсах передбачене співфінансування з бюджету місцевої громади.

  Із усієї кількості ідей будуть сформовані пріоритетні, адже Стратегічний план розвитку Бокіймівської територіальної громади – це не документ про все, а саме про пріоритети. Буде їх перелік, в тому числі – від громадян, тож усі пропозиції будуть обговорюватися в громаді за участі мешканців сіл старостинських округів.

До 20 квітня цього року у сільській раді мають запропонувати перелік ідей в рамках Стратегічного розвитку Бокіймівської територіальної громади, а після цього буде зроблено черговий крок для їхньої реалізації.

Віталій ТАРАСЮК


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь