Бокіймівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Влада і час

Дата: 04.12.2023 16:03
Кількість переглядів: 64

 

СТРАТЕГІЯ ГРОМАДИ  – СИНОНІМ ЇЇ МАЙБУТНЬОГО

У Бокіймі минулого тижня активно і навіть потужно працювала робоча група над планом стратегічного розвитку місцевої територіальної громади. У вступному слові до цього інтелектуального штурму голова тергромади Сергій Павлюк наголосив, що найважливіше в цій роботі – визначити пріоритети і напрямки розвитку територіального об’єднання на перспективу і висловив упевненість в тому, що допоможе реалізувати ці добрі наміри модератор заходу Ліля Атнажева з Баштанки на Миколаївщині. Вона має чималий досвід роботи в органі місцевого самоврядування, а крайні десять років активно працює в громадському секторі з розробки та управління проєктами і заявок для залучення фінансування на ці проєкти .

У робочій групі серед учасників інтелектуального-ділового форуму – керівники і фахівці виконавчих органів територіальної громади, директори і педагоги навчальних закладів, представники агропідприємств, депутати сільської ради, студенти і просто активні громадяни. За давнім християнським звичаєм, ділова толока розпочалася з молитви і подяки Господу за надих на результативну творчу працю - ця частина заходу відбулася за духовного супроводу настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці села Смордва о. Юліана Юрківа.

Маючи чималий досвід у цьому аспекті життєдіяльності, в тому числі – міжнародний , для відповідних напрацювань пані Ліля запропонувала взяти за основу стратегічні плани розвитку Чортківської на Тернопільщині і Баштанської на Миколаївщині територіальних громад, а також використати досвід зарубіжних громад, зокрема, в Польщі, Чехії, Німеччині, Ізраїлі, Грузії, який модератор заходу переймала у свій час. Для робочої групи з розробки стратегічного розвитку Бокіймівської територіальної громади важлива кожна інформація, кожен нюанс про цей досвід, аби висотати найцінніше, найсуттєвіше, найреалістичніше.

НАПРАЦЮВАННЯ ПРОАНАЛІЗУЮТЬ, КОНКРЕТИЗУЮТЬ

Цікавою була робота в чотирьох групах, де учасники форуму визначали сильні і слабкі сторони територіальної громади, а також її ймовірні зовнішні можливості і загрози. В цьому аспекті важливо наголосити, власне, на сильних позиціях, які докладно і ґрунтовно виклала одна з груп  фахівців: наявність потужного трудового ресурсу, розвинутий агропромисловий комплекс, родючі грунти, вигідне географічне становище територіальної громади, наявність корисних копалин і земель запасу та інші. Із загроз виокремлені воєнна агресіє росії проти України, конкуренція із сусідніми тергромадами, відсутність ринків збуту на сільськогоподарську сировину, демографічна ситуація.

Варті уваги і залучення для подальшої розробки плану стратегічного розвитку можливості ТГ. Зрозуміло, всіх не перерахувати, але основні з них: розвиток зеленого туризму, залучення  бізнесу для розвитку енергоощадних та енергоефективних технологій та в агропереробку, розвиток  варинництва на базі господарських дворів, бутелювання і продаж питної води з місцевих джерел під власним брендом, відкриття АЗС та інші. Відрадно, наскільки багата конструктивними ідеями думка місцевих активних громадян. З іншого боку – пульсують глибокі знання джерел можливостей місцевої територіальної громади і вміння їх просувати та вмонтувати в план стратегічного розвитку територіальної громади.

Заслухали і слабкі сторони ТГ, однак не перелічуватимемо їх: головне зважати на них і враховувати в реалізації стратегічного плану. Весь комплекс сильних і слабких сторін, можливостей територіальної громади і загрози для неї учасники робочої групи детально обговорили, проаналізували, оскільки процес стратегічного планування передбачає якраз такий підхід. Проголошені головні ідеї пані Ліля Атнажева проаналізує і вони будуть на порядку денному на наступних етапах роботи робочої групи, зокрема, під час анкетування мешканців населених пунктів територіальної громади, а також, коли будуть визначені пріоритети .

ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА В МАЙБУТНЬОМУ

Якою ви бачите територіальну громаду в майбутньому? - таке завдання отримали учасники робочої групи,і відповідь вмістити в одне речення. У відповідях зазначалося, що це «населення з активною громадською позицією, працьовите та амбіційне», «громада  для людей, природи і бізнесу», «громада для безпечного та комфортного проживання мешканців».

Напрацювання під час першого засідання робочої групи будуть проаналізовані, а під час її наступної зустрічі, яка відбудеться ся орієнтовно, в с ічні-лютому 2024 року, будуть поглиблені, узагальнені, конкретизовані. Тобто територіальна громада стане на крок ближче до фінального етапу розробки плану стратегічного розвитку і відповідних можливостей, закладених у ньому.

Віталій Тарасюк, директор ПП "Редакція газети Гомін", член робочої групи з розроблення проєкту Стратегії розвитку Бокіймівської сільської територіальної громади на період до 2027 року. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь