A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бокіймівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Правила поведінки на зимових водоймах під час святкування Водохреща

Дата: 17.01.2022 13:10
Кількість переглядів: 279

      19 січня – одне з найбільших християнських свят – Хрещення Господнє або Богоявлення. У народі це свято відоме як Водохреща. Напередодні свята   питання безпеки на льоду є особливо актуальним. Адже саме в цей період виникає ризик виникнення можливих надзвичайних ситуацій на водоймах. Для того, щоб свято не обернулося трагедією, необхідно чітко дотримуватися правил поведінки перебування на воді та льоду.
   
   Водохресна вода вважається цілющою і благодатною, тому цього дня традиційно проводяться обряди, пов’язані з водою. Люди освячують воду у церквах та занурюються в крижану ополонку на зимових водоймах.
 
    Проте, святкуючи, варто пам’ятати про дотримання правил безпеки під час перебування поблизу водних об’єктів та безпосередньо занурення. Щоб уникнути виникнення небезпечних подій і трагічних наслідків, необхідно дотримуватися елементарних правил безпечної поведінки:
– не треба виходити на лід без потреби;
– при виході на кригу необхідно переконатися, що вона достатньо міцна. Безпечним для однієї людини вважається лід товщиною більшою за 7 см, а для групи людей товщина льоду має сягати 15 см;
– слід обережно спускатися з берега: лід може нещільно з’єднуватися з сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря. Не можна перевіряти товщину льоду ударом ноги, краще
палицею. Якщо після першого удару лід пробивається, треба негайно повертатися на те місце, звідки прийшли;
– купання в ополонці протипоказане людям з гострими та хронічними захворюваннями;
– не можна занурюватися у воду в необладнаних для цього місцях, без присутності рятувальників і меди
чних працівників;
– забороняється заходити у воду у нетверезому стані;
– не можна пірнати у воду безпосередньо з льоду;
не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
– купання дітей та перебування їх поблизу водойми повинно відбуватися лише під наглядом батьків чи інших дорослих;
– перед купанням обов’язково треба розігріти тіло, зробивши розминку;

до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг, – краще у черевиках або вовняних носках для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які також захищають ноги від гострих каменів, та не дадуть вам ковзати на льоду. Йдучи до ополонки, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою – ідіть повільно та уважно;

занурювати найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду;

при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;

після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і одягніть сухий одяг;

для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще з ягід, фруктів і овочів з попередньо підготовленого термоса.
   Якщо з’являються перші ознаки переохолодження (озноб, тремтіння, синюшність шкіряних покривів, губ, болі у пальцях рук і ніг), людині необхідно надати допомогу.
   При легкому ступені переохолодження постраждалого треба тепло одягти, напоїти гарячим чаєм та змусити рухатися.
   У випадку середнього і важкого переохолодження потерпілого слід розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла, а потім тепло одягти. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

    Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, не нехтуйте правилами безпечної поведінки на льоду. Бажаємо Вам веселого та безпечного святкування!

 

 

Валентина ТИМОЩУК,

майстер виробничого навчання

НКП м. Дубно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь