A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бокіймівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Річний звід про діяльність закладу освіти Бокіймівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Дата: 14.10.2019 19:39
Кількість переглядів: 1040

Річний звід про діяльність закладу освіти

Бокіймівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Бокіймівської сільської ради

Млинівського району Рівненської області

 за 2018-2019 навчальний рік

 

У 2018-2019 навчальному році освітня діяльність у школі здійснювалася відповідно до Конституції України, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» (зі змінами), Національної стратегії розвитку освіти, нових Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти, чинних законодавчих та нормативно-правових документів, спрямованих на реалізацію державних, обласних програм у галузі освіти, на створення умов для реалізації державної політики у сфері освіти.

Школа здійснювала свою діяльність відповідно до Статуту. Першочерговим завданням навчального  закладу є  завдання потреб населення території обслуговування їхніх освітніх прав і запитів. Ці потреби задовольняються сформованою мережею навчального закладу.

На початок 2018-2019 навчального року в закладі навчалося 182 учні в 11 класах, а на кінець року – 184 учні.

У школі діяли Правила  внутрішнього трудового розпорядку,  де окреслено режим роботи школи, обов’язки адміністрації учителів.

Освітянська реформа розглядає учня як людину, яка є патріотом, особистістю та інноватором. Важливо на сьогоднішній день виховувати молодь  на загальнолюдських цінностях, навчити її критично мислити, здобувати знання, бути ініціативною та відповідальною за свої дії.

Головним завданням педагогічного колективу було забезпечення високої якості освіти, формування ключових та предметних компетентностей, реалізація чотирьох змістовних ліній на наскрізних умінь.

За підсумками навчального року (річне оцінювання) 14 учнів (10%) закінчили навчальний рік із високим рівнем знань, з достатнім - 41 учень (29%), з середнім рівнем знань  - 50учнів (35%), з початковим рівнем - 38 учнів (27%) Середній бал по школі становить 7,8. Відсоток навченості – 65%. За результатами річного оцінювання, підсумками державної підсумкової атестації дві учениці 9 класу отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою. Із 11 учнів 9 класу шість переведено до 10 класу, п’ять випущено зі школи для продовження здобуття повної загальної середньої освіти в інших закладах системи загальної середньої освіти. Всі 7 учнів 11 класу склали  державну підсумкову атестацію у формі ЗНО  та отримали свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти.

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 15.08.2011 № 872 (зі змінами від 09.08.2017 № 588 «Про внесення змін до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх  навчальних закладах»), з метою забезпечення реалізації права на освіту осіб з особливими освітніми потребами, а також їх соціалізації та  інтеграції у суспільстві з 1 вересня 2018-2019 навчального року у школі було організовано інклюзивну форму навчання у 6 класі, в якому навчалася 1 дитина з особливими освітніми потребами. Роботу в інклюзивному класі здійснювала команда психолого-педагогічного супроводу згідно Примірного положення про команду ППС, затвердженого наказом по школі від 30.08.2018 № 80. Було розроблено індивідуальну програму розвитку дитини з ООП, за якою і навчалась ця учениця. Відповідно до чинних документів у закладі було введено посаду асистента вчителя, яку обіймає Підлісна Г. Г. Вчителька пройшла курсову підготовку щодо роботи в умовах інклюзії при Рівненському  обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття  повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН України від 16.04.2018 р. № 367 з 25 квітня по 31 травня 2019 року до 1 класу зараховано 15 учнів.

У 2018-2019 навчальному році педагогічний колектив працював над реалізацією ІІІ етапу науково-методичної проблемної теми школи «Формування життєвих компетентностей школярів в умовах оновлення змісту освіти на основі впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховний процес». Працювало методичне об’єднання класний керівників. Реалізації науково-методичної проблемної теми було підпорядковано роботу семінару-практикуму з теми «Нова українська школа: практична реалізація» В ході роботи семінару-практикуму обговорено актуальні питання впровадження НУШ, питання, пов’язані з інклюзивною освітою, інтернет-технологіями на уроках, розглянуто технологію критичного мислення  та можливостей застосування її в освітньому процесі. Окремі вчителі були учасниками методичних  семінарів, тренінгів, навчань, які проводились на базі Рівненського ОІППО. Щомісячно згідно плану проводилась  інструктивно-методичні наради. Курсову підготовку пройшли 8 вчителів.

Значну увагу педагогічні працівники приділяли самоосвітній роботі: брали участь в онлайн вебінарах, майстер-класах, навчальних семінарах, які проводяться на обласному  та Всеукраїнському рівні, працювали  на освітніх сайтах «Всеосвіта», «На урок», «Освіта Рівненщини» та інших.

В рамках роботи над науково-методичною проблемною темою було проведено засідання педагогічної ради з тем: «Про формування наукового світогляду і критичного мислення на уроках і в позаурочній діяльності з предметів «природничого» циклу», «Про формування  комунікативно-літературної  компетентності та уроках гуманітарного циклу», здійснено моніторинг навчання досягнень учнів з предметів інваріантної частини, проведено моніторинг рівня фахової майстерності і компетентності педагогів.  Для стимулювання творчого професійного росту вчителів широко використовується можливість атестації педагогічних кадрів. У 2018-2019 навчальному році атестувалося 7 вчителів. За результатами атестації присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» двом вчителям, «спеціаліст вищої категорії» одному вчителю, підтверджено  кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та  звання «старший вчитель» чотирьом медпрацівникам.

Виховна робота навчального закладу була спрямована на вирішення завдань Програми національного  виховання учнівської  молоді Рівненщини на 2008-2020 роки, районної Програми національного виховання учнівської молоді «Нова генерація Млинівщини» на 2008-2020 роки,  Концепції  національно-патріотичного виховання, відповідно до річного плану виховної роботи.

На належному організаційному рівні були проведені традиційні загальношкільні заходи. Тривала робота з поповнення експозиції кімнати-музею  «Історія села Бокійма в особах і фактах». Проведені згідно плану тематичні загальношкільні лінійки.

Учні школи стали активними учасниками  конкурсних програм, інтелектуальних ігор, що проводились в рамках предметних тижнів.

Школярі брали активну участь у природоохоронних акціях.

За підсумками сформовано учнівські команди, які успішно виступили на конкурсах між командами навчальних закладів Бокіймівської сільської ради.

З метою реалізації Державної програми роботи з обдарованою молоддю адміністрацією та педагогічним колективом школи у 2018-2019 навчальному році було здійснено ряд заходів.  Проведено шкільний етап Всеукраїнських  учнівських олімпіад з навчальних предметів, шкільний етап олімпіади «Юне обдарування – 2019», шкільні етапи ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Шевченка, ХІХ  Міжнародного конкурсу з української мови  імені Петра Яцика. За підсумками сформовано учнівські команди, які успішно виступили на районних етапах цих конкурсів.

За кількістю призових місць (16) у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад  школа посіла 6-е місце серед навчальних закладів району. На районному етапі ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика 3 учні стали призерами. 3 учні стали призерами районного етапу ІХ Міжнародного Мовно-літературного конкурсу імені Т. Шевченка, з них – 1 учениця 10 класу була учасником обласного етапу цього конкурсу. У районному етапі  олімпіади  «Юне обдарування – 2019! учень 4 класу здобув ІІІ місце у номінації «Природознавство».

Учні 4-10 класів були залучені до участі у Х Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник», за підсумками якої отримали призові місця.

Дитячий ансамбль школи під керівництвом вчителя музичного мистецтва Мельникова В. В. став переможцем у ІІ етапі обласного огляду-конкурсу української естрадної пісні «Юна зірка» серед учнів закладів загальної середньої освіти, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів у ІІ віковій категорії.

Під керівництвом вчителя історії Куніцкого В. В. окремі учні школи були учасниками обласного етапу Всеукраїнського  конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край»

Протягом навчального року у закладі проведені шкільні конкурси та виставки творчих робіт учнів, спрямовані на виявлення та  самореалізацію обдарованих дітей. Забезпечено інформування про всі досягнення школярів.

Одним із пріоритетних напрямків роботи  закладу є створення умов для збереження фізичного здоров’я учнів, залучення їх до систематичних занять  фізичною культурою і спортом. Учні школи були учасниками Спартакіади школярів закладів освіти Бокіймівської сільської ради з різних видів спорту. Разом з тим залишається актуальною проблема профілактики шкідливих звичок школярів, більше уваги слід приділяти контролю за відвідуванням учнями школи .

У школі проводиться робота щодо комп’ютеризації закладу, впровадження інформаційних технологій в освітній процес та адміністративну діяльність. Працює мультимедійний кабінет, в якому вчителі проводять уроки з використанням програмного забезпечення. У закладі є  вихід у світові інформаційні мережі. Діє  Інтернет зал, в якому працюють в позаурочний час в вчителі, і учні.

У 2018-2019 навчальному році робота шкільної бібліотеки  була організована відповідно до Положення «Про шкільну бібліотеку», плану роботи бібліотеки. Упродовж навчального року проведені цікаві та змістові заходи.  Систематично проводяться виставки літератури. Оформлено постійні тематичні полиці: «На допомогу учням і вчителям», «Сім’я і школа у тісному взаємозв’язку» та ряд інших.

Бібліотека була поповнена підручниками, художньою та методичною літературою. Всі підручники, які використовуються в освітньому процесі є рекомендованими  Міністерством освіти і науки України. Застарілі підручники використовуються за потребою. Проте не всі учні забезпечені підручниками. Були проблеми із забезпеченням учнів 6 класу, учні 10 класу отримали підручники протягом І семестру.

Педагогічний колектив співпрацює у тісному зв’язку з батьками учнів. Згідно річного плану роботи школи проведено загальношкільні та батьківські збори з питань навчання, поведінки, профілактики та реагування на випадки булінгу, господарських питань, пов’язаних з ремонтом та обладнанням шкільних приміщень. Батьки брали участь  у підготовці та проведенні шкільних виховних заходів, були активними учасниками організації і проведення екскурсійних поїздок.

Протягом 2018-2019 навчального року здійснювалися заходи з безпеки життєдіяльності учнів під час освітнього процесу та в позаурочний час. У роботі з дітьми педагогічні працівники дотримувалися вимог законів України, нормативних документів з питань безпеки життєдіяльності учнів , «Положення про організацію роботи  з охорони праці учасників освітнього процесу», «Про пожежну безпеку», заходів щодо  збереження життя та здоров’я учнів, запобігання травматизму. Класні керівники вчасно проводили з учнями інструктажі з техніки безпеки, заплановані заходи в рамках Тижнів знань з основ безпеки  життєдіяльності, цільові бесіди про збереження життя  та здоров’я, про що заносили відповідні записи до журналів реєстрації інструктажів та класних журналів. В рамках Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності проведено День Цивільного захисту, під  час якого проведено заняття з евакуації учнів та відпрацювання дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь